zondag 26 januari 2014

nieuwe vloer

Het is alweer even geleden dat we de laatste blog geschreven hebben.

In de vorige blog is te zien dat we bezig waren met het eerste gedeelte van de betonnen vloer in de kelder. Ondertussen zijn de twee kleinere gedeeltes ook gestort.

Na het storten van de betonvloer in de kelder konden de vloerbalken van de begane grond ingebracht worden. Ten opzichte van de oude (deels verrotte) balken, liggen de nieuwe vloerbalken 40 cm hoger. Hierdoor is het plafond in de kelder hoger komen te zitten zodat je goed kunt staan.
Sommige vloerbalken liggen in de muur, en andere moesten worden opgelegd op een stalen hoeklijn (een soort stalen balk). De hoeklijnen en lateien zorgen weer voor het opvangen van de bakstenen van binnen en buitengevel. Onder de hoeklijnen kunnen dan raamkozijnen geplaatst worden.
Om ze in de gevel te kunnen leggen moest een deel van de gevel, voor zover dat nog niet was, open. Ondanks dat we dachten alles goed tegen de regen beschermd te hebben, besloot de natuur het zeil flink uit te proberen en stond na een paar minuten hard hagelen en regenen de kelder blank...
Na heel wat emmers hozen was de vloer gelukkig een dag later weer droog.

Nu alle vloerbalken erin zitten konden we afgelopen weekend beginnen met het leggen van de vloer.
De woonkamer is nu bijna weer helemaal begaanbaar. We kunnen nu eindelijk een beetje het idee krijgen hoe de ruimte er uit komt te zien als het helemaal af is!

Toen we aan het huis begonnen hoopten we dat het dak voor de winter dicht zou zijn. Dit is niet helemaal gelukt. We zijn nu bezig met het zoeken van een aannemer en het aanvragen van de benodigde vergunningen voor het nieuwe dak en een dakopbouw.
Voordat een aannemer er in kan moet er nog een ingreep plaatsvinden aan de achtergevel. Boven het raamkozijn van de slaapkamer aan de achterkant zit nu een oude roestige balk. Naast dat deze balk vrij roestig is, voldoet hij niet meer aan het bouwbesluit van tegenwoordig. De staltonlatei, voor het opvangen van de buitengevel, is afgelopen weekend ingebracht. Volgend weekend zal de stalen balk volgen. Nadat de stalenbalk er in zit kunnen de laatste rotte vloerbalken vervangen worden.

Hieronder wat foto's van de afgelopen weken.

Peter zaagt een gat uit voor een nieuwe deur in de kelder.
De deur in de kelder is uitgezaagd, precies onder de deur van de gang naar de woonkamer.
Precies hetzelfde gat, de twee deuren boven elkaar, maar dan vanaf de begane grond.
De vloerbalken liggen klaar om neergelegd te worden.
Een overbodig geworden gat tussen twee muren in de kelder is dichtgemetseld.
Peter en Pim maken de raveelbalk.
Om het afbrokkelen van de slechte kwaliteit stenen tegen te gaan en om de vochthuishouding te regelen worden de keldermuren ingesmeerd met renovatiemortel.

De balkkoppen die in de achtergevel komen, staan in de menie.
De eerste vloerbalken liggen.


Het andere deel vloerbalken liggen nu ook, en het eerste gedeelte van de vloerplanken. 


Deel van het slaapkamerkozijn aan de achterkant slopen zodat er ruimte voor de staltonlatei ontstaat.
Zelfs in het donker in de kou werken we door.


Laatste restje van de schorsteen slopen. Ook hier zijn de stenen in zeer slechte staat.
 


Ralph slaapt alvast op de nieuwe vloer.



De heerlijke erwtensoep van Tineke staat te pruttelen op de gaskachel.